Cal Tjader Project

café Druyts

Omschrijving

Cal Tjader Project in café Druyts

Andres Liefsoens : vibrafoon
Stijn Wauters : piano
Fré Madou : bas
Jelle Van Giel : drums
Benjamin Verstraete : percussie

Callen Radcliffe Tjader jr. wordt vaak beschouwd als één van de invloedrijkste Amerikaase jazzmuzikanten binnen het domein van de latin jazz. Als jonge twintiger was hij de drummer bij de verschillende bands van Dave Brubeck. Als later het octet van Brubeck werd gereduceerd tot het Dave Brubeck Trio leerde Cal Tjader zichzelf vibrafoon spelen en combineerde hij de vibra – binnen het trio – met de drums.

Op zijn 28ste werd Tjader als vibrafonist gerekruteerd door George Shearing om zo het geluid van zijn band te verrijken. Later nodigde Shearing Mongo Santamaria (conga’s) en Willie Bobo (percussie) uit in zijn band en besloot de kant van de Latin muziek op te gaan.

Vrij snel stapte Tjader uit de Shearing band en huurde Santamaria en Bobo in om mee te spelen in The Cal Tjader Modern Mambo Quintet, aangevuld met Vince Guaraldi op piano. Doordat deze band bestond uit zeer getalenteerde muzikanten uit Cuba met veel gevoel voor jazz, zien veel critici zijn Modern Mambo Quintet als één van de beste latin jazz bands ooit…

Op het einde van zijn veertig jarige carrière verzameld Tjader met Roger Glenn (fluit), Mark Levine (piano), Rob Fisher (bas), Vince Lateano (drums) en Poncho Sanchez (conga’s) een aantal jonge muzikanten om zich heen. Hij nam vijf albums met hen op, waaronder de Grammy Award winner: La Onda Va Bien uit 1979.

The Cal Tjader Project wil dan ook graag de muziek, waar deze Amerikaanse vibrafonist bekend mee werd, terug Live brengen. Wie houdt van jazz met een latin tintje mag het Cal Tjader Project zeker niet missen want het beloofd alvast een zwoele nacht te worden in café Druyts.